Bedrijfsbrandweer Bavaria tekent convenant

Lieshout, 8 oktober 2014 – Bavaria tekende vandaag op het gemeentehuis van Laarbeek een convenant waarin is vastgelegd dat zij als bedrijfsbrandweer volledig verantwoordelijk is voor de eerste inzet op haar bedrijventerrein. Ondanks dat de gemeente eindverantwoordelijk blijft voor de brandveiligheid van haar inwoners, kan Bavaria met het ondertekenen van het convenant vanaf nu als eerste operationele eenheid handelen bij calamiteiten op het brouwerijterrein. Het convenant werd ondertekend door bierbrouwer Bavaria en Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO).

In de jaren ’80 werd onder leiding van de heer Tijn Swinkels de Bavaria bedrijfsbrandweer opgericht. Dit om slagvaardig te kunnen handelen bij problemen op het terrein van de brouwer. Pieter Swinkels, directielid van Bavaria, is trots op de erkenning die de bedrijfsbrandweer met het ondertekenen van het convenant krijgt: “Ruim 30 jaar geleden richtten we de Bavaria bedrijfsbrandweer op. Momenteel zijn er 22 werknemers van Bavaria lid van de bedrijfsbrandweer. Het feit dat we dit convenant nu met VRBZO kunnen tekenen is een pluim op het werk van deze vrijwilligers. Ze trainen iedere woensdag keihard om de veiligheid op ons terrein te optimaliseren. Geweldig dat zij nu erkenning krijgen en we voldoen aan de kwaliteitseisen die de wet aan de brandweer stelt.”

Voor VRBZO vormt de uniforme samenwerking de focus in het convenant. Frank Nat, sectorhoofd risicobeheersing VRBZO: “In het convenant staan duidelijke, wederzijdse verwachtingen en afspraken. Dit is een goede basis om samen te werken aan ons gemeenschappelijk doel: veilig werken in een veilige omgeving”. Ook de burgemeester van Laarbeek, Hans Ubachs, was aanwezig bij het tekenen van de overeenkomst. “Brandveiligheid is nog steeds een taak van de gemeente. De brandweer wordt ontlast door het feit dat Bavaria beschikt over een eigen brandweer. Temeer omdat voor hen dezelfde kwaliteitseisen gelden als voor ieder ander brandweerkorps. Het doet me deugd dat Bavaria hierin investeert”.

De samenwerking tussen Bavaria en VBRZO werd onder het genot van een glas Bavaria 0.0% ingeluid, met twee brandweerwagens op de achtergrond. De basis voor een mooie en veilige toekomst werd daarmee gelegd.

Op de  foto van links naar rechts: Maarten Hendriks (ondercommandant Bedrijfsbrandweer Bavaria), Tiny Slits (commandant Bedrijfsbrandweer Bavaria), Pieter Swinkels (directielid Bavaria), Hans Ubachs (Burgemeester gemeente Laarbeek) en Kees van Bockel (Hoofd Brandweerzorg Cluster Peelrand).

Brandweerconvenant-Bavaria