Geschiedenis

Hoe het begon

Op 20 oktober 1978 werd onder voorzitterschap van Tijn Swinkels een bijeenkomst belegd over de oprichting van een bedrijfsbrandweer. Het bedrijf groeide en de risico’s namen steeds grotere vormen aan. Reeds 2 keer was het bedrijf getroffen door een brand.

Korps1

Uit alle afdelingen van het bedrijf werden vrijwilligers gevraagd zodat bij een brand altijd iemand bekend is met de situatie. Na maanden van voorbereiding werd op 26 januari 1979 de bedrijfsbrandweer officieel opgericht. Tijn Swinkels wordt tijdens deze bijeenkomst aanvaard als algemeen hoofd van de bedrijfsbrandweer. Het besluit een brandweer op te richten werd door vele instanties gewaardeerd.

Eerste tankautospuit

Al sinds de oprichting beschikt de brandweer over een tankautospuit, ook de kleur van dit voertuig stond al vanaf het begin vast: Bavaria-Blauw. De eerste tankautospuit, een DAF V1600BB358, werd overgenomen van de brandweer van Gemert. Deze is in gebruik gebleven tot 1991 waarna deze overgebracht werd naar het Nationaal Brandweermuseum in Hellevoetsluis.

23 april 1985

Brand

Om 11.10  wordt een begin van brand gemeld in een van de opslagloodsen van Bavaria. De bedrijfsbrandweer rukt uit, en direct daarna wordt code “grote brand” gegeven en wordt er bijstand verleend door een  10-tal voertuigen en 100 manschappen van korpsen uit de omliggende gemeenten.

Krattenbrand

Op zaterdag 13 februari 1988 ontstaat door spelende kinderen een spectaculaire krattenbrand. De bedrijfsbrandweer geassisteerd door brandweer Lieshout en Beek en Donk hadden er een hele dag aan te werken.

KrattenbrandKrattenbrand2

Een nieuw voertuig

In 1991 werd de oude brandweerwagen van de brandweer van Maarheeze gekocht, dit voertuig was eveneens van het merk DAF. Dit voertuig kreeg een eigen roepnummer: 911. In 2003 werd ook deze wagen overgebracht naar het Nationaal Brandweermuseum in Hellevoetsluis.

2e voertuigGroepsfoto

Bavaria-wedstrijden

Al sinds het jaar van de oprichting doet het korps mee aan brandweerwedstrijden, de eerste op 22 september 1979 in Helmond. Hoogtepunten zijn het spelen van de landelijke finales hoge druk in 2003 en 2004. Op de landelijke finale van 2003 in Muiden werd de ploeg geen eerste, maar wel de beste bedrijfsbrandweer van Nederland.

Sinds 1984 organiseert de brandweer van Bavaria zelf ook wedstrijden op het Bavaria terrein. In het laatste weekend van oktober komen diverse korpsen uit de regio naar Lieshout, om mee te doen aan deze wedstrijden.

wedstrijd1wedstrijd2

wedstijd3wedstrijd 4

22-4931

 In 2003 werd de 2e DAF tankautospuit vervangen door een (voor ons) nieuw voertuig. Het is een Mercedes Benz 1117F34 Ecoliner. Aangepast aan de huidge ARBO eisen en voorzien van hoge- en lage druk. En natuurlijk weer blauw!

4931